Een leerzame, praktische en ontspannen workshop samen met je partner


Tijdens de Workshop Zen Bevallen met je Partner ligt de focus vooral op jouw partner.  
Wat kan hij of zij doen om jou zo goed mogelijk tijdens de bevalling te ondersteunen?
Een hand op het bekken, het masseren van de schouders, druk geven op de voeten… het zijn allemaal simpele aanrakingen die heel effectief kunnen zijn.

Allereerst is besef van het belang van ontspanning nodig. Daarom kijken jullie samen de video ‘Hoe ga je om met pijn tijdens de bevalling’. Na het bekijken van deze video (ongeveer 25 minuten) weten jullie precies hoe de baarmoeder functioneert en welke hormonen daarbij een rol spelen, wat het effect is van zwaartekracht en welke omstandigheden invloed hebben op de bevalling. 

Met deze kennis wil je niets liever dan lekker ontspannen. Om te zorgen dat jij in je bubbel blijft, de zogenaamde 'groene cirkel', zal je partner er alles aan doen om je daarbij te helpen. Jullie leren samen welke hulpmiddelen je daarbij kunt inzetten en welke praktische technieken je kunt gebruiken die bij jullie passen.

De workshop wordt gehouden in de praktijk van 't Haagsch Geboortehuys in Scheveningen en deze ruimte is van alle gemakken voorzien voor een praktische en ontspannen voorbereiding. In een intieme setting met een kleine groep oefenen we geboortehoudingen met geboortebal, stoel, kussens en dekens. Van staande en zittende houdingen met geboortebal tot hurkzit en zijligging, als alternatief voor rugligging tijdens de geboorte.

Waarom op je zij in plaats van op je rug? Dat heeft te maken met de zwaartekracht. Tijdens deze workshop leer je effectief met de zwaartekracht om te gaan en wanneer je bijvoorbeeld liever een verticale lichaamshouding aanneemt en wanneer een neutrale, horizontale houding de voorkeur heeft.

Je partner leert je daarbij te ondersteunen bij het ademen, door doelgericht de handen te gebruiken om jou te helpen de ademrichting te voelen. De aanraking helpt je om aanwezig te blijven bij de adem. De meest simpele aanrakingen kunnen vaak heel doeltreffend zijn. Denk daarbij ook aan het aanraken of masseren van de voeten. Het brengt onmiddellijk de aandacht uit het hoofd naar het lichaam. Tot slot worden er enkele effectieve acupressuurpunten geoefend, die zowel een weeën versterkend als pijn verminderend effect kunnen hebben.

Alle oefeningen en aanrakingen dragen bij aan algehele ontspanning en zal de intimiteit tussen jullie beiden vergroten. Voor een extra ontspannen sfeer wordt er gebruik gemaakt van muziek en essentiële oliën.

Na deze cursus beschikt je partner over een uitgebreide toolkit om jou terzijde te staan tijdens de geboorte van jullie kindje. De workshop is op zaterdagochtend van 10.30u tot 12.45u. 

Wat leer jij tijdens deze workshop?

 • Je leert houdingen die voor jou werken voor de nodige fysieke overgave
 • Je kunt je daardoor dieper ontspannen 
 • Je leert aanwezig te blijven bij de adem en dieper te ademen
 • Je leert simpele maar doeltreffende ademoefeningen die voor jou natuurlijk aanvoelen
 • Je leert verschillende geboortehoudingen te gebruiken tijdens de verschillende fases van de bevalling

Wat leert je partner tijdens deze workshop?

 • jou tijdens de weeën te ondersteunen met ademen met de flankademhaling-oefening
 • jou terug te brengen in het hier en nu met de visualisatie-oefening 'de douche'
 • jou te masseren in de pauzes tussen de weeën door zodat je nog lekkerder kunt ontspannen
 • je voeten vast te pakken of masseren op momenten dat jij in je hoofd schiet en in paniek raakt

 Wat heeft dat voor effect op bevalling en de periode ervoor en erna?


 • jullie gaan beiden met meer vertrouwen de bevalling tegemoet waardoor je je gemakkelijker durft over te geven aan het proces
 • het vergroot de intimiteit tussen jou en je partner
 • het vergroot de kans op een positieve bevalervaring
 • een betere start voor moeder en kind


 €99,-"Het is de investering dubbel en dwars waard!"