Een leerzame, praktische en ontspannen cursus van vier lessen, waarvan de eerste en de vierde samen met je partner

"Er wordt vaak gezegd dat je als man alleen maar de hand van je vrouw kunt vast houden tijdens de bevalling en afwachten. Dat was niet mijn insteek. Samen met mijn vrouw hebben we de cursus Natuurlijk Bevallen gevolgd. Acupressuur, ademtechnieken, vele nuttige handvatten kwamen langs die een man tijdens de bevalling kan toepassen. Ik kan het elke man aanraden die meer wil bijdragen aan een bevalling"

De cursus Zen Bevallen met je partner is een complete cursus waarbij je niet alleen samen met je partner oefent maar in de tussenliggende lessen zelf echt de diepte in gaat met ontspanning.
 
Eerste en vierde les met partner op 2 en 23 november 2022
De eerste en de vierde les zijn samen met je partner.
Wat kan hij of zij doen om jou zo goed mogelijk tijdens de bevalling te ondersteunen?
Een hand op het bekken, het masseren van de schouders, druk geven op de voeten… het zijn allemaal simpele aanrakingen die heel effectief kunnen zijn.
Daarnaast oefenen we acupressuurpunten, die niet alleen de weeën activiteit kunnen versterken maar ook de pijnbeleving positief beïnvloeden.

Allereerst is besef van het belang van ontspanning nodig. Daarom kijken jullie samen de video ‘Hoe ga je om met pijn tijdens de bevalling’. Na het bekijken van deze video (ongeveer 25 minuten) weten jullie precies hoe de baarmoeder functioneert en welke hormonen daarbij een rol spelen, wat het effect is van zwaartekracht en welke omstandigheden invloed hebben op de bevalling. 

Met deze kennis wil je niets liever dan lekker ontspannen. Om te zorgen dat jij in je bubbel blijft, de zogenaamde 'groene cirkel', zal je partner er alles aan doen om je daarbij te helpen. Jullie leren samen welke hulpmiddelen je daarbij kunt inzetten en welke praktische technieken je kunt gebruiken die bij jullie passen.

De cursus wordt gehouden in de grote zaal van Yuwa Leefstijlclub (Kortestede 2C) en deze ruimte is van alle gemakken voorzien voor een praktische en ontspannen voorbereiding. Er is alle ruimte om lekker te bewegen en we oefenen geboortehoudingen met geboortebal, stoel, kussens en dekens.
Van staande en zittende houdingen met geboortebal tot hurkzit en zijligging, als alternatief voor rugligging tijdens de geboorte en alles daar tussenin.

Waarom op je zij in plaats van op je rug? Dat heeft te maken met de zwaartekracht. Tijdens deze workshop leer je effectief met de zwaartekracht om te gaan en wanneer je bijvoorbeeld liever een verticale lichaamshouding aanneemt en wanneer een neutrale, horizontale houding de voorkeur heeft.

Je partner leert je daarbij te ondersteunen bij het ademen, door doelgericht de handen te gebruiken om jou te helpen de ademrichting te voelen. De aanraking helpt je om aanwezig te blijven bij de adem. De meest simpele aanrakingen kunnen vaak heel doeltreffend zijn. Denk daarbij ook aan het aanraken of masseren van de voeten. Het brengt onmiddellijk de aandacht uit het hoofd naar het lichaam. Tot slot worden er enkele effectieve acupressuurpunten geoefend, die zowel een weeën versterkend als pijn verminderend effect kunnen hebben.

Alle oefeningen en aanrakingen dragen bij aan algehele ontspanning en zal de intimiteit tussen jullie beiden vergroten. Voor een extra ontspannen sfeer wordt er gebruik gemaakt van muziek. Na deze cursus beschikt je partner over een uitgebreide toolkit om jou terzijde te staan tijdens de geboorte van jullie kindje.

Tweede en derde les voor jou op 9 en 16 november
De tweede en de derde les is er alle aandacht helemaal voor jou. Je leert op een voor jou natuurlijke manier te ademen en met je aandacht bij je adem te blijven. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor bekkenbodem oefeningen en ontspanning, zodat je straks zo zacht mogelijk de baby geboren kunt laten worden zonder al te veel schade aan je bekkenbodem. 

De eerstvolgende vierweekse cursus Zen Bevallen met je Partner start ingepland op woensdag 2 november en de lessen zijn van 19.00-21.00. 

Wat leer jij tijdens deze cursus?

 • Je leert houdingen die voor jou werken voor de nodige fysieke overgave
 • Je kunt je daardoor dieper ontspannen 
 • Je leert aanwezig te blijven bij de adem en dieper te ademen
 • Je leert simpele maar doeltreffende ademoefeningen die voor jou natuurlijk aanvoelen
 • Je leert verschillende geboortehoudingen te gebruiken tijdens de verschillende fases van de bevalling
 • je leert contact te maken maken met je bekkenbodemspieren en deze aan te spannen en te  ontspannen
 • Je leert je baby door het geboortekanaal te 'ademen' met de J-ademhaling
 • je leert de baby door het geboortekanaal te 'persen' met de buikpers techniek

Wat leert je partner tijdens deze workshop?

 • jou tijdens de weeën te ondersteunen met ademen met de flankademhaling-oefening
 • jou terug te brengen in het hier en nu met de visualisatie-oefening 'de douche'
 • jou te masseren in de pauzes tussen de weeën door zodat je nog lekkerder kunt ontspannen
 • gebruik te maken van acupressuur punten tijdens weeën activiteit daar waar nodig om de weeën te versterken en tegelijkertijd pijn te verminderen
 • je voeten vast te pakken of masseren op momenten dat jij in je hoofd schiet en in paniek raakt

 Wat heeft dat voor effect op bevalling en de periode ervoor en erna?


 • jullie gaan beiden met meer vertrouwen de bevalling tegemoet waardoor je je gemakkelijker durft over te geven aan het proces
 • het vergroot de intimiteit tussen jou en je partner
 • het vergroot de kans op een positieve bevalervaring
 • een betere start voor moeder en kind
 • minder kans op schade aan je bekkenbodem

"De acupressuur was een enorme verlichting tijdens mijn bevalling! Het halveerde gewoon de pijn van mijn weeën, zo fijn. Omdat mijn man een belangrijke rol daarin speelde had ik ook het gevoel dat ik het niet alleen hoefde te doen. Daarnaast kon ik door de bewegende houdingen en ademhaling een weg vinden met de pijn. Dat was echt een verademing in vergelijking met mijn eerste bevalling waar ik deze technieken miste, waardoor het ondraaglijk was. Ik ben iedere seconde van mijn bevalling dankbaar geweest! "